Visionen 

Et større, frit og offentligt tilgængeligt naturområde opbygget omkring et maritimt aktivitetscenter på den sydlige side af øen Prøvestenen ved København.


Skal slettes.jpg


Baggrund

I København er maritim kultur i inderhavnen i politisk fokus, mens byens naboskab til Øresund med en kommende marin nationalpark er næsten glemt.


På Øresundskysten er lystbådehavne og offentlig adgang til vandsport i stigende grad presset af bygnings– og anlægsarbejde i Nordhavn, Lynetteholm, den Østlige Ringvej og – sidst men ikke mindst – Metrolinje M5.


I 2021 viste en telefonisk rundspørge lavet af Sejlklubben Prøvestenen, at 32 lystbådehavne og sejlklubber på strækningen mellem Gilleleje og Hundige tilsammen havde 5.885 personer stående på ventelister til en bådplads. I nogle tilfælde var ventetiderne helt absurde, flere steder op til ti år.


Særligt unge vandsports-entusiaster oplever lange ventelister som en uoverstigelig barriere, med massive problemer med betalbare bådpladser til mindre både og de opnår således aldrig adgang til sejlsport. Sejlsport er en af de mest familieorienterede aktiviteter vi har i storbyen – og unge menneskers adgang til denne kultur er helt vital - ønsker vi at understrege.


København har 40 kilometer havnefront men en stærkt begrænset adgang til vandet, og man savner et stort, samlet maritimt aktivitetsområde for alle typer af vandsport, hvor aktiviteter på, i og under vandet kan blomstre, hvor naturoplevelser og Øresunds fantastiske marine miljø indgår i en samlet bæredygtig helhed.


I årene op til 2008 startede det første forsøg på at opføre den daværende Copenhagen Marina på Prøvestenen Syd, men projektet gik i stå. I dag er årsagen ikke kendt.


I foråret 2021 dannede en gruppe sejlere Sejlklubben Prøvestenen, som siden da, i tæt samarbejde med daværende overborgmester Lars Weiss, Københavns Kommune, By&Havn, Sund & Bælt, Danmarks Idrætsforbund og mange andre aktører og interessenter, har arbejdet ihærdigt på at færdiggøre lystbådehavnen – nu i form af et maritimt aktivitetscenter, som skal favne langt og meget mere end en traditionel lystbådehavn.


Finansieret af By & Havn skabte arkitekt Dan Hasløv fra firmaet Hasløv & Kjærsgaard Architects I/S en detaljeret rammeplan i en spænende dialogproces med områdets mange interessenter. Der er skabt en fælles vision for en fremtidens fritidshavn. Denne vision er offentligt tilgængelig og kan rekvireres hos By & Havn, Sejlklubben Prøvestenen eller Hasløv & Kjærsgaard Architects I/S. Projektet vurderes i dag til at være cirka 80% færdiggjort.


Ideen er, at området skal inkludere en bred pallette af nye muligheder ved vandet og videreudvikle og supplere det rekreative liv, der udfolder sig i Amager Strandpark. Et let  tilgængeligt område med adgang for alle, hvor oplevelsen af kystens rige dyreliv, foreningshuse, nye aktivitetsmuligheder, caféer, små butikker og indbydende promenader, grønne områder og broer, hvor livet i vandet kan fornemmes tæt på.


Den gældende lokalplan giver god og fin mulighed for at opføre bygninger i naturlige materialer omkranset af tæt bevoksning.


Havnen er en del af helheden. Den skal være en såkaldt A-havn, hvor bådene kan ligge i vandet året rundt. Anlæg og faciliteter tilpasses denne ambition, hvilket betyder, at et større, asfaltbelagt landareal er unødvendigt. Havnen kan derfor elegant indføjes i et omliggende naturområde, der skabes til formålet.


Sejlklubben Prøvestenen repræsenterer i skrivende stund 471 betalende medlemmer, der alle afventer færdiggørelse af det maritime aktivitetscenter, herunder en lystbådehavn.


Sejlklubben Prøvestenen prioriterer, at et bredt samarbejde mellem alle brugere af Prøvestensområdet – jollesejlere, svømmere, sejlere, kajakker, dykkere, strandgæster og naturelskere – fra starten skal sikre, at alles ønsker og behov så vidt muligt tilgodeses.


Et planlagt område til husbåde harmonerer fint med Københavns kommuneplan. I 2003 opsattes politisk ønske om, at husbåde bør være tilgængelige “ikke mindst økonomisk for almindelige mennesker.”


Samlet set er færdiggørelsen af det maritime aktivitetsområde på Prøvestenen langt mere end en løsning på den mangel på bådpladser, der opstår som en direkte konsekvens af forskellige bygningsarbejder. Den bevirker en radikal forbedring af Københavns maritime miljø - en udvidelse af Københavns begrænsede vandsport-muligheder og kan samtidigt skabe økonomisk overkommelige husbåde på vandet og et bredt spekter af rekreativt maritimt miljø.


Tre kilometer fra Københavns Rådhus ligger Prøvestenen Syd, en kunstigt anlagt ø, der er skabt for en sand mangfoldighed af maritime aktiviteter.



Vision

I modsætning til de fleste nuværende lystbådehavne, skal der på Prøvestenen etableres en bred palette af caféer, små butikker og indbydende strandarealer, som tiltrækker mange andre end de klassiske sejlsportsfolk. Området og lystbådehavnen skal være grønt - både ideologisk og praktisk. Bæredygtighed vægtes højt i respekt for naturen.

Arkitektonisk skal den nye havn stå i stærk kontrast til andre havne, der desværre ofte har en ucharmerende atmosfære af parkeringsplads, lige linier, beton, rustfrit stål og glas. Den gældende lokalplan giver helt fantastiske muligheder for at opføre bygninger i naturlige materialer, omkranses af tæt bevoksning, næsten skov - og på sin den langside åbnet op ud mod havnearealet og morgensolen over Øresund.

Oplevelsen af at befinde sig i et naturområde skal være markant.

Installationer og tekniske anlæg skal tilpasses tidens krav men være diskrete og indpasses i det kuperede terræn.

Havnen skal være en såkaldt A-havn, hvor bådene kan ligge i vandet året rundt. Anlæg og faciliteter skal være tilpasset til denne ambition. Det betyder samtidigt, at et større, asfaltbelagt landareal er unødvendigt, og der kan derfor anlægges et større naturområde til glæde for alle borgere. Alle...

Trods Prøvestenens udsatte position er vandet smult, og en tæt bevoksning skal skabe god læ mod vinden fra vest.

Der skal være mulighed for at tanke vand og at oplade eldrevne både ved alle broer året rundt. Et moderne mobilt brændstofanlæg skal sikre miljørigtig tankning.

Adskillige tømmestationer til bådenes spildevand. Bådvaskeanlæg i en egen dok, så behovet for bundmaling kan fjernes eller minimeres.

For at undgå en upersonlig, automatiseret betjening tilstræber vi, at havnens personale har døgnvagt. Man mødes af en god, gammeldags havnefoged, som venligt vejleder, henviser og informerer. 

Et bredt samarbejde mellem alle potentielle brugere af Prøvestensområdet, jollesejlere, svømmere, sejlere, kajakker, dykkere, strandgæster og naturelskere, skal fra starten sikre, at alles ønsker og behov så vidt muligt tilgodeses.

Alle områder og faciliteter skal selvfølgelig være tilgængelige for personer med funktionsnedsættelser.


Dette er ikke et løfte om en havneplads... 

Præmissen for etablering af Sejlklubben Prøvestenen er ikke at kunne tilbyde hverken bådpladser eller opskrivning til bådpladser – men baserer sig på en sondering af det mulige omfang, for at støtte udviklingsperspektivet hos By&Havn og sikre en adækvat dimensionering og udrustningsgrad af en moderne og tidsaktuel, fleksibel Lystbådehavn med gode udviklingsperspektiver, hvor alle vandsportsudøvere kan samles.

 


 

 




Hold i dag

Instagram